lauantai 29. kesäkuuta 2019

Atlas Suomen tiet 1555, kirjan sitominen

En esittele tässä karttasivuja, sillä suunnitelmissani on tehdä jokaisesta sivusta oma reittiopas, kuten olen jo isoimmista teistä tehnyt.


Kirjan sitominen

 
Mittasin lehtien sisäsivuille sidontalangan reikien paikat. Varasin 12 mm saranalankana toimivalle 3mm pellavanarulle. Yksi lanka tuli tietysti keskelle ja muut kaksi lankaa noin 65 mm laidasta. Sidontalangan pää jäi 30 mm laidasta. Reikien merkkaamisen jälkeen taitoin arkin tarkasti kahtia ja painoin neulalla reikien paikat.
Sidontalangan alkuun laitoin pienen lenkin joka jäi kirjan selän puolelle. Ompelin langan taitetta pitkin ja asetin noin 20 cm pitkät pellavanarut paikoilleen. Toisella laidalla sivua naru tulee taas ulos selästä ja jatkuu suoraan seuraavaan arkkiin. Kakkos arkin toisessa päässä solmin sidontalangan ekan arkin silmukan läpi. Tästä lähtien arkin päässä lanka aina sidotaan edellisten arkkien välissä olevan narun kanssa. Näin jatketaan kunnes kaikki lehdet on sidottu.

Porasin kansilevyihin pellavanarujen kohdalle 4 mm reiät 10 mm levyn reunasta.
Pujotin pellavanarun rei-istä kannen ulkopuolelta sisälle. Aukaisin narun punonnan ja levitin karvat viuhkamaisesti kannen sisäpuolelle teipin avulla. Liimasin yleispuuliimalla narut kiinni kanteen.
Kannen ja sivujen väliin on jätettävä noin 5 mm rakoa jotta kansi mahtuu sulkeutumaan. Kannattaa tarkistaa kun narut on rei-issä sulkemalla kansi.
Kun narut ovat kuivaneet hetken voi niiden päälle liimata kannen ja ensimmäisen sivun päälle pergamentin kappaleen. Kaivoin jämä paloista sopivan noin 10 cm leveän siivun, jonka liimasin yleispuuliimalla sauman päälle, niin että väliin jäi narun sallima aukko. Samalla on tarkistettava, että kansi ja sivu tulevat kohdistettua oikein pystysuunnassa.
Seuraavana päivänä oli vuorossa toinen kansi.
Kansien kiinnityksen jälkeen suljin kirjan tiiviisti prässiin ja levitin liimaa kirjan selkään. Kun liima kuivui liimasin sen päälle harsomaisen kankaan joka meni hieman kansien päälle.
Tämän päälle liimasin kansia peittävän lampaan nahkan. Kirjan selän kohdalla taitoin nahan reunat selän sisään ja kansien kohdalla taitoin nahkaa noin 2 cm sisälle.
Tein 1mm paksusta kupari levystä kulmien suojalevyt ja keskikoristeen ja niittasin ne 3mm kupariniiteillä kanteen kiinni.
 
Leikkasin terävällä puukolla nahkan reunat kansien sisällä luiskiksi, jotta reuna ei näkyisi kynnyksenä kansipaperin läpi. Leikkasin noin 70 gr kansipaperista sopivan kokoiset palat ja liimasin ne kannen sisäpinnalle ja viimeisen sivun päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti